Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Hadži Šalja danas će u Specijalizovanom tužilaštvu Kosova u Hagu biti saslušan u svojstvu okrivljenog zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Ovaj bivši pripadnik OVK iz Mališeva, blizak saradnik Ramuša Haradinaja i Fatmira Limaja, u avgustu je dobio poziv iz Tužilaštva i tom prilikom rekao da se njegovim saslušanjem i saslušanjem ostalih pripadnika OVK dovodi u pitanje vrijednosti “rata koji je OVK vodila”.

Šalja je jedan od više od 260 bivših pripadnika OVK koji su pozvani pred Tužilaštvo u Hagu u svojstvu osumnjičenih ili svjedoka.

Specijalni sud je intenzivirao svoj rad poslednjih sedmica, a prvom optuženom Salihu Mustafi pročitana je optužnica i započelo suđenje, na kome će, kako je objavio specijalni tužilac Džek Smit, biti saslušano 16 svjedoka.

Uz Mustafu, u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda za Kosovo u Hagu nalaze se i predsjednik i potpredsjednik “Udruženja veterana OVK” Hisni Gucati i Nasim Haradinaj zbog krivičnih djela protiv pravosuđa.