Nova crnogorska Vlada, na čijem će čelu biti profesor Zdravko Krivokapić, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) trebalo bi danas, više od tri mjeseca od izbora, da bude izabrana u crnogorskom parlamentu. Izborom nove vlade prestaće neprekidna tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Vladu koja danas treba da bude izabrana činiće 12 ministara ili, kako ih je mandatar nazvao, “12 apostola”, a trinaesti je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. Kandidati za ministre su većinom ideološki ili rodbinski bliski SPC.

Među ministrima neće biti predstavnika manjinskih naroda.

Abazović će u novoj vladi kontrolisati bezbjedonosni sektor, a prozapadno su orjentisani i kandidatkinja za ministarku odbrane Olivera Injac i kandidat za ministra unutrašnjih poslova Sergej Sekulović čime je, kako ocjenjuju analitičari, učinjen ustupak URA i međunarodnoj zajednici.

Kao najspornije rješenje u novoj Vladi se izdvojila Vesna Bratić, kandidatkinja za ministarku objedinjenih ministarstava prosvjete, nauke, kulture i sporta, jer je ranije izjavila da je “srpska nacionalistkinja” i “žena četnik”, a da je hrvatski novinar Boris Dežulović “đubre ustaško”.

I predstavnici URA i Demokrata, koji čine novu parlamentarnu većinu, izrazili su rezerve prema kandidaturi Vesne Bratić, ali mandatar od nje nije htio da odustane.

U programu Krivokapića se navodi da je cilj njegovog kabineta da država bude “uređenija, složnija i bogatija” po isteku njegovog mandata, ali da to neće biti lak zadatak jer stanje koje zatiče može da se okarakteriše kao “državni udar”.

Ekspoze mandatara Krivokapića i kandidate za članove nove vlade Crne Gore tokom dvodnevne rasprave kritikovali su predstavnici nove opozicije, ali i dijela nove parlamentrane većine, posebno Demokratskog fronta (DF).

Ipak, prema najavama, Vlada će dobiti potrebnu većinsku podršku parlamenta.

Iako je Demokratski front činio okosnicu koalicije “Za budućnost Crne Gore” koju je Krivokapić predvodio, on se poslije izbora distancirao od Demokratskog fronta jer u Vladi nije htio lidere tog saveza – Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Lideri DF-a su ga tokom ovonedjeljne dvodnevne skupštinske rasprave optužili da ih je prevario, ali da će glasati za njegovu vladu da bi konačno bila smijenjena doskorašnja vlast.

Poslanica Pokreta za promene (PZP) iz DF, Branka Bošnjak kritikovala je sinoć mandatara posebno zbog njegovog odnosa sa kontroverznim biznismenom Miodragom Dakom Davivodićem koga je nazvala “ratnim profiterom i švercerom oružja”.

Abazovića je nazvala “teatralnim, kočopernim likom, zaljubljenim u silu”.

Jučerašnji dan obilježila je oštra rasprava Abazovića i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS). Abazović je optužio DPS da “gura građane u sukobe”, a njemu “crta metu”. On je tako reagovao poslije kritika da je buduća vlada “jednonacionalna, jednovjerska i svetosavska”.

Uslijedile su oštre reakcije DPS-a čiji su poslanici optužili Abazovića da ih je “izvrijeđao” i da se “nedostojno” ponaša.

“Iza svake prepotencije, krije se neka impotencija”, rekao je poslanik DPS-a Andrija Mandić.

Pokret koji vodi Abazović, poslije izbora 30. avgusta je u poziciji da opredjeljujuće utiče na formiranje nove parlamentarne većine i pod velikim je pritiskom dijela domaće i javnosti iz regiona da ne pruži podršku vladi mandatara Zdravka Krivokapića koji je na izborima predvodio prosrpski blok “Za budućnost Crne Gore”.