Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Minhenu da će danas biti potpisan okvirni sporazum o uspostavljanju željezničke linije između Beograda i Prištine.

“Sporazum će sa srpske strane potpisati direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. To je za nas od izuzetnog značaja jer, ako uspostavimo i avio i željezničku liniju i saobraćaj autoputem, to bi značilo slobodni protok ljudi, roba i usluga”, rekao je Vučić novinarima poslije razgovora sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom.

Vučić je rekao da je “od izuzetnog značaja što Amerikanci veoma čvrsto, veoma tvrdo insistiraju na momentanom ukidanju kosovskih taksi” od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i na nastavku razgovora Beograda i Prištine.

“Zahvalan sam Grenelu na insistiranju da Priština ukine takse, jer on razumije da je sve o čemu razgovaramo besmisleno ako postoje takse”, naveo je Vučić.

On je rekao da Grenel sada “snažno govori” o ukidanju taksi, i dodao da je siguran da će i Srbija “u budućnosti biti izložena takvoj vrsti poruka”.

“Te takse se tiču svakog građanina Srbije, jer su umanjile rast bruto domaćeg proizvoda Srbije 0,4 odsto u 2019. godini i smanjile mogućnost daljeg povećanja plata i penzija”, kazao je predsjednik Srbije.

On je ponovio da nastavak zvaničnih pregovora Beograda i Prištine zavisi isključivo od kosovskih taksi i da će, u slučaju njihovog ukidanja, biti nastavljen dijalog, bez obzira na predizbornu kampanju i izbore u Srbiji.