Regulatorna agencija za komunikacije BiH podsjeća pružaoce medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje Grada Mostara na obavezu medijskog predstavljanja političkih subjekata koji učestvuju na lokalnim izborima u ovom gradu zakazanih za 20. decembar.

Danas je službeni početak izborne kampanje za lokalne izbore u Gradu Mostaru i traje 30 dana.

U skladu sa tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 20. novembra, podsjeća RAK.

Radijske stanice koje svojim signalom, putem analogne zemaljske radiodifuzije, pokrivaju područje Grada Mostara su BH Radio 1, Kiss FM, Radio Marija, Otvorena mreža, Radio Federacije, RTV Herceg Bosne, Radio BIG II, Radio BN, RP Široki Brijeg, Radio Gradska mreža, Mostarski radio, Radio Dobre vibracije, Radio Grude-Best, Radio postaja Mir Međugorje, Radio Miks, Radio postaja Posušje, Radio Stari grad, Radio Bobar, Mostarska panorama, Kalman, Obični radio, RTV Bir.

Televizijske stanice koje svojim signalom, putem analogne zemaljske radiodifuzije, pokrivaju područje Grada Mostara su BHT 1, Hrvatska televizija Oskar-C, Televizija OBN, Televizija FBiH, O kanal i Nova BH.

Izborna tišina počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 19. decembra u 7 časova i traje do njihovog zatvaranja.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb stranici RAK-a, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem veb stranice Centralne izborne komisije BiH.

RAK i ovom prilikom poziva sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje, odnosno svoje izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama. U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbjeđivanje tumačenja na znakovni jezik ili titlovanje.

I Centralna izborna komisija BiH objavila je da, u skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Loakalne izbore 2020. u Gradu Mostaru koji će biti održani u nedjelju, 20. decembra 2020., danas službeno počinje izborna kampanja i traje do 19. decembra 2020. do 7.00 sati kada počinje izborna šutnja.

Po odredbama Izbornog zakona BiH izborna kampanja je definirana kao “period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima”.

Političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata i neovisni kandidati imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju; organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača i štampati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Nadležna gradska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Političkim subjektima je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje; vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna) ravnopravnost, te postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Također, zabranjeno je nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini; ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti; sprječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, te lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju Centralna izborna komisija BiH posebno skreće pažnju je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju.

Pozvani su i predstavnici medija i birači da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces u Gradu Mostaru proteknu u demokratskom okruženju, saopćeno je iz CIK-a.