Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razgovarala je sa ambasadama Kine i Rusije o direktnoj nabavci vakcina protiv Covid- 19 koje se proizvode u ovim zemljama, kazala je za BHRT ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Vlada je zbog ovih pregovora formirala Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana FBiH, kojeg čine premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavod za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

“Premijer FBiH je već bio u kontaktu sa ruskom i kineskom ambasadom koji su nam kazali kako ćemo do večeras, ili sutra dobiti upute na koji način možemo kontaktirati proizvođače u njihovim zemljama te na taj način direktno nabaviti vakcine,” kazala je Đapo.

Također nam je kazala kako će Tim Vlade FBiH razgovarati i ostalim zemljama u kojima se nalaze proizvođači vakcina.

Zbog činjenice da Kineski instut koji je zadužen za ovu vakcinu i dalje najviše voli obavljati pregovore sa državom, Vlada FBiH je pozvala Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti na postizanju bilateralnih dogovora za nabavku vakcina, s ciljem njihove kupovine ili pozajmice, budući da je evidentno da COVAX instrument neće zadovoljiti potrebe Federacije BiH u pogledu imunizacije stanovništva.

Produžen rok za kompanije Medimpex

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obaveze po Ugovoru o nabavci vakcina za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati.

S obzirom na današnju informaciju Zavoda za javno zdravstvo, kojom je Vladi Federacije BiH dostavljen akt Nikole Zukora Lakusića, agenta reprezenta uime RDIF Rusija, koji s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo učestvuje u postupku nabavke vakcine Sputnik V za područje FBiH, te uvjeravanja da će cjelokupna dokumentacija biti dostavljena Medimpex d.o.o. Sarajevo, odnosno da će aranžman nabavke vakcina Sputnik V za FBiH biti efikasno realizovan u vrlo kratkom roku i to u okolnostirna neprimjerenim i otežavajućim za rad,

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Sarajevu, upoznala sa informacijom Ad hoc tima za pregovore sa prozvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19).