Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da se Turska se ne bi trebala miješati u unutrašnje poslove Francuske, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao na bojkot francuske robe, pozivajući se na “antiislamsku” agendu francuskog čelnika Emmanuela Macrona.

Erdoganovi komentari u ponedjeljak bili su najnoviji izraz bijesa u muslimanskom svijetu zbog prikazivanja slika poslanika Muhameda u Francuskoj, koje muslimani smatraju bogohulnim.

Erdogan je takođe doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje, što je prisililo Pariz da opozove svog ambasadora u Ankari.

“Svakog od nas trebalo bi šokirati da se strane sile miješaju u ono što se događa u Francuskoj”, rekao je Darmanin za radio France Inter, dodajući da se misli na Tursku i Pakistan, gdje je parlament donio rezoluciju u kojoj se od vlade traži da opozove svog ambasadora iz Francuske.

“Turska se ne bi trebala miješati u unutrašnje poslove Francuske”, dodao je Darmanin, prenosi Reuters.

Spor ima korijene u incidentu ispred francuske škole 16. oktobra, u kojem je muškarac čečenskog porijekla odrubio glavu nastavniku Samuelu Patyju.

Predsjednik Emmanuel Macron, koji se u ponedjeljak sastao s predstavnicima francuske muslimanske zajednice, obavezao se boriti se protiv “islamističkog separatizma”.