Bivši veleposlanik BiH u Washingtonu, šef misije BiH pri EU u Bruxllessu i stručnjak međunarodnih odnosa Igor Davidović kazao je tijekom gostovanja u Dnevniku2 BHT1 kako je, s ekonomske točke gledišta, ‘mali Šengen’ BiH itekako potreban.

Osim mini Šengena, govorio je i o potencijalnom premještanju bh. veleposlanstva u Jeruzalem, priznanju Kosova te o posjeti Mathewwa Palmera BiH.

Govoreći o dolasku Palmera, Davidović ističe kako se posjet može promatrati kroz dva horizonta: Poznavanje stvari u regiji od strane američkog diplomate i činjenici da je EU “spustila loptu na teren” po pitanju članstva BiH u njoj. Sada, kako kaže Davidović, mnoge oči – ruske, kineske… gledaju tu loptu, pa je Palmer tu kako bi je “vratio u igru”.

“Na domaćem terenu ne očekujem da će se bilo što spektakularno dogoditi… Bilo je skupova, konferencija, inicijativa pa se nije ništa dogodilo značajnije. Sva odgovornost je u rukama onih koji su danas bili sugovornici Palmeru… Nabrajali su mu sve probleme, ali nisu rekli da su oni krivci nerješavanja tih problema”, kazao je Davidović.

Govoreći o inicijativi o BiH, kazao je da je “EU popirilično zamorena” dok se u Washingtonu događa “predizborni kontekst”.

Po njegovim riječima, svaka nova američka administracija će jedva dočekti da preuzme neku inicijativu na Balkanu “jer ih to malo manje košta, a uvijek se izjašnjavaju da tu imaju nekakav nedovršeni posao”.

Govoreći o izmještanju veleposlanstva BiH u Jeruzalem, a što je prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Davidović ističe da sve zemlje kandidati i aplikanti prate stav EU po tom pitanju.

“BiH neće dobiti savršeno ništa ako se takva odluka donese ili ne donese. BiH ima i u američkoj i europsko pa i ruskoj administraciji neku poziciju, a hoće li dobiti minus ili plus, to se tiče onih koji odlučuju i na koji način nas kvalificiraju. U samoj BiH će ta priča biti poput priznanja Kosova ili malog Šengena”, kaže Davidović.

Govoreći o mini Šengenu, Davidović je stava da ekonomski gledano on najviše treba BiH. Kazao je kako Crna Gora nije sklona takvoj vrsti udruživanja, a podsjetio je i na izjavu Denisa Zvizdića koji je kazao kako BiH zanima samo EU.

“Osobno, potreban nam je mali Šengen jer kamioni na granicama godišnje provode nekoliko milijuna sati. Da bi se dogodila u stvarnosti, potreban je politički konsenzus svih aktera da bi se pridružili nečemu što još, zapravo, nije ni zaživjelo”, kazao je.