Nakon deblokade policije, na deponiji Uborak kod Mostara neometano se odlaže komunalni otpad, ali uz policijsko osiguranje.

Oko deponije se još nalaze pripadnici interventne i specijalne policije, ali i manji broj aktivista Inicijative “Jer nas se tiče”, koji ostaju ispred deponije, kako su rekli, do daljnjeg.

Pripadnici interventnog odreda Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros su deblokirali prilaz Regionalnoj deponiji Uborak.

Oko deponije dežura stotinjak nezadovoljnih mještana i aktivista koji ih podržavaju, najavljujući ponovnu blokadu po povlačenju policije. Oni mirnim prosvjedom već peti dan upozoravaju da je deponiji istekla dozvola za rad i traže od federalnih, kantonalnih i gradskih vlasti da pronađu alternativnu lokaciju za odlaganje komunalnog otpada.

Na svim prilazima odlagalištu otpada su policijski punktovi i provjerava se svako vozilo koje prilazi Regionalnoj deponiji Uborak. Pred samim ulazom na deponiju je policijski kordon u duljini od oko pedeset metara.


“Bilo je prekomjerne upotrebe sile jer ovdje nisu kriminalci, nego građani koji se bore za svoja osnovna ljudska prava, za prava svoje djece, prava građana Mostara i Bosne i Hercegovine. Prvom prilikom da se oni izmaknu, mi ponovno idemo u blokadu deponije. Istekla je dozvola, ali uz ovu deponiju mi svakako ne možemo živjeti, ovdje je onemogućen život i mi nemamo kud nazad, idemo do kraja”, kaže predstavnik građanske inicijative “Jer me se tiče” Omer Hujdur.

Nezadovoljni građani smatraju kako u šest proteklih mjeseci vlasti nisu napravile nikakav značajan iskorak po pitanju odabira alternativne lokacije, stoga im više ne vjeruju. Savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina odgovara kako je za odabir nove lokacije i dobivanje potrebnih dozvola te potom izgradnju, potrebno između tri i pet godina, te da su to objasnili mještanima.

U tom pravcu je djelovalo Federalno ministartvo okoliša i turizma, predloživši Vladi i Federalnoj upravi za inspekcijski postupak zaključak da se poštuju odredbe iz prethodne okolišne dozvole, da se obavlja monitoring na svim sastavnicama okoliša i da se ne prekida odlaganje zbog javnog interesa građana Mostara.

Blokada regionalne deponije Uborak ovog puta trajala je pet dana, dok je ona prije pola godine trajala 11 dana. Okolišna dozvola deponiji istekla je 4. prosinca.