U Sarajevu je u toku prvi interaktivni događaj o mišljenju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini. Mišljenje, objavljeno krajem maja ove godine, uz prateći analitički izvještaj, ukazuje na to šta BiH, njeni građani i predstavnici trebaju da urade kako bi se pridružili Evropskoj uniji. 

Šefica komunikacija Evropske unije u BiH Jamila Milović Halilović kazala je da predstavnici Ureda EU pokušavaju čuti mišljenja građana o reformama koje su neophodne za BiH.

“Riječ je o, po mom mišljenju, vrlo neobičnom događaju, prvom ove vrste koji se radi kod nas. Doveli smo ljude za koje smatramo da imaju puno toga lijepog reći, pametnog, o čemu da razmišljamo, i da čujemo šta to misle građani iz različitih sfera života. Ovdje imamo veliki broj mladih. Sad smo imali interaktivno glasanje, ispostavilo se da su 40 do 50 ljudi, od ukupno 200 koji se trenutno nalaze u Sarajevu, ljudi koji dolaze sa fakulteta i iz srednjih škola, što je velika stvar, s obzirom da je raspust”, kazala je ona. 

Okupljenima se, između ostalih, obratio šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), te predstavnik poslovne zajednice iz Banjaluke Saša Ačić.

Sličan događaj biće upriličen i u Mostaru, Banjaluci, Tuzli i Bijeljini.

“Kao i do sada, sve što čujemo, što nam naši građani, partneri prenesu, mi ćemo iskomunicirati donosiocima odluka. Pored toga, mi imamo i susrete i dijalog druge vrste, gdje razgovaramo sa stručnjacima iz različitih oblasti. Jedan takav događaj biće organizovan 12. jula u Sarajevu”, kazala je naša sagovornica.

Sa šeficom komunikacija Evropske unije u BiH Jamilom Milović Halilović razgovarala je naša novinarka Aida Fazlić.