Švedska ministrica vanjskih poslova,ministar unutrašnjih poslova, te specijalni pretstavnik protiv organizovanog kriminala borave u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Švedska kao jedna od najvećih donatora Bosne i Hercegovine podupire strategiju Evropske unije za proširenje te pruža podršku institucijama u BiH, kako bi što prije došli do kandidatskog statusa.

Put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji među glavnim je temama susreta švedskog izaslanstva s bh. zvaničnicima. Od već dobro poznatih 14 ključnih prioriteta Europskog povjerenstva, svih 14 još čeka na promjenu.

Vladavina prava jedan je od prioriteta. No, ministar unutarnjih poslova Švedske skrenuo je pažnju na količinu organiziranog kriminala sa Zapadnog Balkana koji dodatno otežava put ka Europskoj uniji.

Kraljevina Švedska je jedna od zagovornica proširenja Europske unije na Zapadni Balkan.

Kao svijetlu točku Ann Linde smatra održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da za put u Europsku unije predstoje teške teme.

Godinama Bosna i Hercegovina radi na 14 ključnih točaka koje je identificiralo Europsko povjerenstvo za ulazak u Europsku uniju. Kako ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kaže, možda ne napredujemo brzinom kojom želimo, ali imamo odlučnost.