Delegacija Svjetske muslimanske lige posjetila danas Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Članovi delegacije sastali su se sa predstavnicima Memorijalnog centra, kao i predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida.

Generalni sekretar Lige arapskog svijeta Muhammad bin Abdul Karim bin Abdulaziz Al-Issa, koji je predvodio delegaciju, u izjavi za medije je naglasio da je veoma bitno da postoje dobri odnosi između različitih narodnosti i nacija na Balkanu jer to, u konačnici, vodi do uspostavljanja mira.

“Nema sumnje da je bitno da postoje dobri odnosi među različitim nacijama na Balkanu jer to vodi miru. To je ono za što se mi zalažemo, a također naša vjera se zalaže za uspostavljanje mira. Nadamo se da će i drugi tako postupiti. Stanje čitavog svijeta će se dovesti u red samo na ovakav način koji uključuje međusobnu komunikaciju i dobre odnose”, rekao je Al-Issa.

Na upit o negiranju genocida u Srebrenici, Al-Issa je odgovorio da je istorija najbolji svjedok i da ona najbolje govori o tome šta se desilo u Srebrenici.

“Mi ne želimo govoriti o pojedincima i njihovim stavovima, nego zasnivamo svoj sud na činjenicama i stvarnosti koja se desila. Mi vjerujemo u činjenice i istinu koja se ovdje desila. Ne želimo nikog prisiliti da vjeruje u to, mi smo uz istoriju. Pored istorije, gledamo u budućnost. Pozivamo na mir i izgradnju sigurne budućnosti. Izvlačimo korist i poruke iz prošlosti. Suosjećamo sa svima ovdje ubijenim i molim Boga da im podari dženet”, rekao je Al-Issa.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” i Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, smatraju današnju posjetu izuzetno značajnom.

“Danas su se predstavnici Svjetske muslimanske lige poklonili i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Iskreno se nadamo da će ova organizacija biti oslonac žrtvama genocida i da će raditi na promicanju istine o genocidu”, rekao je Hafizović.