Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović sa saradnicima, uz najviše vojne počasti u Domu OS BiH primio je u posjetu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske generala Fransoa Lekontrea. Na sastanku je istaknuto da da je pandemija koronavirusa uticala na realizaciju pojedinih ranije planiranih bilateralnih vojnih aktivnosti, ali su traženi najpovoljniji načini da se moguće aktivnosti realizuju u skladu sa situacijom.

Tokom sastanka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, koja je ocijenjena dobrom i konstruktivnom, kao i mogućnostima za njeno poboljšanje i unapređenje u budućnosti.

General Mašović se zahvalio na podršci koju Francuska, kao članica NATO-a i EU, pruža BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te naglasio značajan doprinos francuskog vojnog kontingenta koji je angažovan u sastavu snaga EUFOR-ove operacije “Altea” u BiH.

Razgovarano je o i sigurnosnim izazovima u području koji su pokriveni EU i NATO vođenim misijama. Načelnik Generalštaba OS Republike Francuske je pohvalio pozitivne rezultate koje su OS BiH ostvarile u različitim misijama širom svijeta. U tom kontekstu istaknute su potrebe da OS BiH nastave svoj doprinos u NATO vođenim misijama u budućnosti, kao i EU misiji u Centralnoj Afričkoj Republici i drugim dijelovima svijeta. General Lekontre je istakao da su Oružane snage Francuske spremne pružiti punu podršku OS BiH u njenom daljem razvoju i misijama.