U Bosni i Hercegovini dominira Delta soj koronavirusa, tvrde genetičari. Trenutno je mali broj zaraženih u našoj zemlji, iako sve glasnije slušamo najave da nas na jesen očekuje novi talas epidemije.

Delta sojem koronavirusa trenutno je zaraženo više od pola pozitivnih osoba u Bosni i Hercegovini. Većinom su to turisti ili građani naše zemlje koji su boravili u inostranstvu, tvrde genetičari. Je li Delta soj smrtonosniji ili zarazniji od Britanskog soja koronavirusa?

RIJAD KONJHODŽIĆ, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike

„Ne postoje klinički dokazi da je Delta soj ili Delta linija smrtonosnija od ove predhodne od Alfe ili Britanskog soja kako smo ga zvali. Postoje samo klinički dokazi da se ona zbog mutacija na genu koji kodira za S protein jače veže za AC receptore u našem tijelu i zbog toga je zaraznija.”

Početkom jeseni Delta soj će preuzeti primat u našoj zemlji. Imunolozi upozoravaju da pandemija još traje iako to zaboravljamo. Poručuju da je vakcinacija najbolja zaštita.

JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

„Apsolutno vjerujem u vakcine. Što se imuniteta tiče, normalno nije to samo kod Kovida 19, svaki imunitet i sva antitejela koja se nalaze u našem organizmu protiv bilo kojeg antigena koji se nalazi oko nas ili u prirodi, vremenom ta antitjela slabe.”

Smanjen je broj i smrtnih ishoda od posljedica zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, u odnosu na prije nekoliko mjeseci, kada smo svjedočili žalbama građana koji su tvrdili da su najmilije izgubili zbog nemara ljekara i kineskih respiratora.

RIJAD KONJHODŽIĆ, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike

„Ono što ja mogu reći, neko svoje mišljenje, da jedan od razloga zbog čega smo imali visoku smrtnost je bilo neiskorištenje potpuno kapacieta za testiranje pa smo zbog toga dobijali ljude koji su dugo vremena sa simptomima hodali i nisu na vrijeme dobijali lječničku pomoć. To može biti jedan od uzroka a naravno ima ih više.”

Iako smo trenutno u „zelenoj zoni” kada je riječ o epidemiji, zdravstveni radnici i članovi Kriznog štaba u Bosni i Hercegovini, ipak se pripremaju za mogući novi val koji je u svijetu već počeo.

NENAD STEVANDIĆ, zamjenik direktora UKC-a RS

Ono što je najbitnije da bolnički sektor ima iskustvo, da su svi spremni. Ušli smo u fazu kada imamo dovoljno testova, lijekova, dovoljno respiratora i nadam se da ćemo biti u značajno boljoj poziciji nego ranije.

GORAN ČERKEZ, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH

„Biće jako bitno važne odluke donijeti u devetom mjesecu počevši od škola pa nadalje, jer trebalo bi upravo sve učiniti u ovom narednom mjescu kad evo imamo veći priliv vakcina.”

I dok svi priželjkuju da koronavirus bude zaboravljen kako bi se život konačno vratio u normalno stanje, to se još neće desiti, smatraju stručnjaci i upozoravaju građane na svakodnevne mjere zaštite.