Bosna i Hercegovina je u velikoj mjeri vratila slobodu i ublažila mjere, međutim, delta soj bi, prema procjenama stručnjaka, mogao vratiti loš epidemološki scenario. Ukidanjem mjera i malim procentom vakcinisanog stanovništva, u Bosni i Hercegovini stvaraju se uslovi za četvrti talas.

Laboratorijske analize pokazuju da u Bosni i Hercegovini trenutno cirkuliše nekoliko sojeva – delta, gama, alfa, ali i oni koji su izazvali lakše kliničke slike. Nakon registrovanog delta soja, iz laboratorije primjećuju da alfa kao dominantan – prestaje. Time bi delta soj mogao preuzeti dominaciju u Bosni i Hercegovini.

RIJAD KONJHODŽIĆ, Alea genetički centar

“Ima i sada nekoliko uzoraka koji su se pokazali kao sumnjivi i koji čekaju sekvenciranje, da vidimo da li je kompletiran taj genetski shift. Sada je kod nas trenutno u laboratoriji sedam-osam uzoraka koji su na genotipizaciji testirali ne-alfa, a vjerujem da su i u drugim laboratorijama koje se ovim bave već primijetili jedan određeni broj uzoraka koji ne pripada alfa strain-u, koji je inficirao ljude sve do sad, odnosno od marta pa do sada. Uskoro možemo očekivati da se taj shift genetskih linija potpuno završi.”

Zabrinjаvaju mutacije novog soja, tvrdi direktor Opće bolnice u Sarajevu.

ISMET GAVRANKAPETANOVIĆ, Opća bolnica “Prim.dr Abdulah Nakaš”

“Delta soj ima svoje četiri ključne mutacije i sedam sporednih mutacija – svaka od tih mutacija na način kako se bude pojavljivala, imat ćete i varijantu o kliničkoj slici, ovisno o statusu pacijenta, prije svega, da li je vakcinisan i da li ima druge bolesti. Nama je bitno, s obzirom da se on brže širi i da očekujemo da će broj pacijenata koji će trebati zdravstvenu zaštitu biti veći, da budеmo maksimalno odgovorni.”

Razloga da nas delta soj zaobiđe nema, tvrde imunolozi. Ako se u obzir uzme činjenično stanje – mali broj vakcinisanih, mjera gotovo da nema, one koje su na snazi ostale su samo na volju pojedincima, nositi masku ili ne.

BRANKO RIHTMAN, mikrobiolog

“Većina ljudi, novozaraženih, su bez simptoma ili sa lakim simptomima, a znamo da su zaraženi zato što se ovdje jako puno testira, tako da je i u većini Evrope – ja mislim da je evropska zajednica prognozirala da će do sredine idućeg mjeseca već preko 95 posto novozaraženih biti delta sojem, tako da je to za očekivati.”

JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

“Šta je nama činiti u Bosni i Hercegovini? Nama je činiti da idemo na aktivnu homogenu vakcinizaciju, moramo nabaviti vakcine i pokušati vakcinisati najmanje dvije trećine stanovništva da bismo postigli kolektivni imunitet i da bi zaustavili ovu pandemiju. A ako to ne uradimo vrlo brzo, jer ovaj virus je već ovdje, mislim da nećemo dobro proći, da će biti vrlo dramatično.”

A takav scenarij bi onda bio logičan – delta soj nanosi štetu u zemljama u kojima su desetine miliona vakcinisanih. Šta će biti s Bosnom i Hercegovinom – državom koja već mjesecima ovisi o donacijama, koja nema podataka koliko je ljudi vakcinisano i čime. A u međuvremenu, epidemiološke mjere gotovo su u potpunosti ukinute.