Delta varijanta koronavirusa sada je dominantan soj širom svijeta, praćen naletom smrtnih slučajeva širom SAD-a među nevakcinisanim osobama, izjavili su američki zvaničnici.

Broj novozaraženih u SAD-u povećan je za 70 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, a broj smrtnih slučajeva povećan je za 26 posto.

Epidemije su se dogodile u dijelovima zemlje s niskom stopom vakcinacije, rekla je direktorica Američkih centara za kontrolu (CDC) i prevenciju bolesti Rošel Valenski.

Sedmodnevni prosječni broj dnevnih slučajeva sada je veći od 26.000, što je više nego dvostruko od najnižeg junskog nivoa od oko 11.000 slučajeva, naveli su iz CDC-a.

“Ovo postaje pandemija nevakcinisanih”, rekla je Valenski, dodajući da je 97 posto ljudi koji odlaze u bolnice u SAD-u s KOVID-19 nevakcinisano.

Delta varijanta, koja je znatno zaraznija od prvobitne varijante KOVID-19, otkrivena je u oko 100 zemalja širom svijeta i sada je dominantna varijanta na svijetu, rekao je američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči.

“Imamo posla sa zastrašujućom varijantom KOVID-19”, kazao je Fauči.