Nije neophodno da se Turska vrati u program američkih borbenih aviona F-35 iz koga je uklonjena zbog nabavke ruskih sistema proturaketne odbrane, izjavio je danas čelnik turske namjenske industrije.

Kazao je da je primarni cilj da Turska bude obeštećena za svoje gubitke.

Turska je naručila više od 100 borbenih aviona F-35 i proizvodi dijelove za tu vrstu aviona, ali je uklonjena iz programa u 2019. nakon što je nabavila ruske proturaketne sisteme S-400, za koje  Washington tvrdi da ugrožavaju program borbenih aviona.

Ankara odbacuje američke navode i tvrdi da je njeno uklanjanje iz programa nepravedno.

U decembru su Sjedinjene Države uvele sankcije NATO saveznici Turskoj zbog nabavke S-400, kažnjavajući njenu vojnu industriju i vodeće sektorske zvaničnike. Ankara je angažovala američku pravnu firmu Arnold & Porter da lobira za njen ponovni prijem u  program.

Predsjedavajući turskog Direktorata namjenske industrije Ismail Demir izjavio je za emitera programa NTV da se desio „očigledan gubitak prava“ i da šestomjesečni aranžman Ankare s Arnold & Porter ima za cilj odrediti buduće korake radi poništenja tih gubitaka.

“Mi ne razmišljamo u stilu „idemo se vratiti (programu), moramo se vratiti. Mi kažemo da se desila nepravda i ta se nepravda mora ispraviti”, izjavio je Demir, koga su sankcionirale Sjedinjene Države.         

“Cilj svih naših napora nije da se nužno vratimo programu, nego da se ukaže na nepravdu i da se naši gubici kompenziraju”, dodao je.         

Uprkos turskog uklanjanja iz programa i sankcija uvedenih njenoj namjenskoj industriji, Pentagon je saopćio da će nastaviti da ovisi o turskim ugovaračima za proizvodnju ključnih dijelova za F-35.

Turska i Sjedinjene Države u sporenju su oko niza pitanja u posljednjim godinama, od nabavke S-400 do razlika u politici prema Siriji. Ankara tvrdi kako se nada poboljšanju veza pod administracijom američkog predsjednika Joa Bidena, prenosi Reuters.