Jon Ossoff osvojio mjesto u Senatu na izborima u Georgiji i osigurao demokratama kontrolu u Senatu i uopšte Kongresu SAD-a.

Ovo je prvi put od 2009. da će demokrate kontrolisati Predstavnički dom, Senat i Bijelu kuću.

Jon Ossoff pobijedio je u srijedu u drugom krugu izbora za američki Senat u državi Georgia, čime je osigurao demokratama kontrolu u Kongresu, objavio je Associated Press.

Ossoff je dobio 2.222.133 glasa, ili 50,3 posto u južnoj američkoj državi, dok je republikanski kandidat David Perdue osvojio 2.197.274 glasa, ili 49,7 posto.

Prema zakonu Georgije, kandidat koji gubi može zatražiti ponovno brojanje glasova kada je razlika unutar 0,5 procentnih poena.

U drugom krugu izbora u Georgiji, ranije je potvrđeno da je demokrata Raphael Warnock osvojio 50,7 posto glasova protiv dosadašnju senatoricu Kelly Loeffler koja je imala 49,3 posto.

Pobjeda je Warnocka učinila prvim crncem senatorom u istoriji Georgije, dok je postao 11 crnac senator u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Također, postao je prvi demokrata koji je pobijedio u trci za Senat u Georgiji u posljednjih 20 godina.

Ossoffova pobjeda, pak, donijela je demokratama izjednačenje 50-50 u Senatu, a izabrana potpredsjednica demokrata Kamala Harris će u takvoj raspodjeli snaga imati presudan glas.

Demokrate su zadržale kontrolu u Zastupničkim domu na izborima održanim 2020. godine.