Policija u Varšava upotrijebila je večeras suzavac protiv demonstranata koji traže od Vlade da brže reaguje i pokrene privredu nakon blokade zbog pandemije virusa korona.

Stotine demonstranata okupilo se u centru Varšave noseći transparente na kojima je pisalo “Rad i hljeb” i “Biće ponovo normalno”.

Policija je blokirala planirani marš rekavši da su javna okupljanja zabranjena.

“Nažalost, suočavamo se sa slučajevima agresije prema policiji. Zbog napada na službena lica koristimo metode direktne konfrontacije kao što su fizička sila i suzavac”, saopštila je policija Varšave.

Jacek Buri, senator i član glavne poljske opozicione grupacije Građanske koalicije, rekao je da ga je policija privela tokom protesta i da su protiv njega primjenili silu.

Kao senator, Buri ima imunitet od procesuiranja zbog učestvovanja u protestima.

Policija je saopštila da senator nije uhapšen već da je sam ušao u policijsko vozilo i odbio da izađe.

Poljska posljednjih sedmica ublažava restrikcije uvedene zbog pandemije virusa korona da bi spasila ekonomiju. Od ponedjeljka, 18. maja, počinju da rade frizerski saloni i restorani uz nove mjere bezbjednosti.

Demonstranti tvrde da je mjere restrikcije potrebno što brže ukinuti da bi mogli da žive i rade.

Vlada je saopštila da će određene mjere restrikcije ostati na snazi još jedno vrijeme da bi se sačuvalo zdravlje građana i spriječilo širenje virusa.

U Poljskoj je potvrđeno 18.257 slučajeva virusa korona, dok je 915 ljudi umrlo.