Uprkos pobjedi prodemokratskih kandidata na izborima u Hong Kongu, stotine demonstranata ponovo se okupilo na ulicama.

Opozicioni političari provladinim i prokineskim nanijeli su poraz. Stotine okupilo se u centralnom dijelu Hong Konga gdje su uzvikivali parole protiv vlade.

Demonstranti, zbog kojih se prekinuo i saobraćaj na cesti za zaljev Kowloon, pozvali su upravu Hong Konga da provede političke reforme i uspostavi nezavisnu komisiju za istraživanje policijskog nasilja.

Glasači su na izborima u nedjelju birali između 1.104 kandidata za 452 mjesta u lokalnoj samoupravi grada. Gradska vijeća kontroliraju određenu potrošnju i odlučuju o nizu pitanja vezanih uz život, poput prijevoza, a služe i kao važna osnovna platforma za širenje političkog utjecaja u gradu kojim vlada komunistička Kina.

Demokratski kandidati u Hong Kongu osvojili su većinu na lokalnim izborima, na koje je izašao rekordan broj birača nakon šest mjeseci protuvladinih protesta.

Hong Kong je već mjesecima poprište antivladinih protesta. Protesti su počeli u junu zbog, sada već odbačenog, plana za omogućavanje ekstradicije kontinentalnoj Kini, ali od tada su prerasli u pokret koji traži direktne izbore za čelnike Hong Konga, kao što je gradu obećano kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine.

Prema zvaničnim podacima, tokom protesta je privedeno oko 5.000 demonstranata.