Stotine demonstranata okupilo se u tržnom centru u Hong Kongu, uzvikujući prodemokratske parole čak i u periodu hongkonške mjere socijalnog distanciranja i zabrane okupljanja više od četiri osobe na javnim mjestima.

Policijski službenici, uključujući pripadnike interventnih snaga, ušli su u tržni centar Cityplaza u distriktu Tai Koo kako bi rastjerali demonstrante ubrzo nakon što su se oni okupili, prenio je NBC News.

Pjevali su protestnu himnu “Slava Hong Kongu”. Oni su uzvikivali parole ponavljajući svoje zahtjeve vladi i pozvali su da se policija Hong Konga raspusti.

Demonstracije su uslijedile nakon hapšenja 15 bivših zastupnika i prodemokratskih aktivista prošle sedmice pod optužbom da su se nezakonito okupili. Ovaj skup je proizašao iz protesta protiv kontroverznog zakona o izručenju koji bi omogućio slanje zatvorenika u kontinentalnu Kinu.

Prijedlog zakona o izručenju povučen je u septembru, iako su protesti trajali nekoliko mjeseci na kojim su demonstranti tražili biračko pravo i nezavisnu istragu u ophođenje policije.

Protesti su utihnuli u januaru nakon izbijanja koronavirusa u Kini što je uzrokovalo globalnu pandemiju.

Hong Kong je danas po treći put izvijestio da nije bilo novih slučajeva zaraze u posljednjih sedam dana. Grad je do sada zabilježio ukupno 1.038 slučaja zaraze i četiri smrtna slučaja od posljedica koronavirusa.