Denis Zvizdić je zvanično napustio Stranku demokratske akcije (SDA) nakon dužeg perioda neslaganja s rukovodstvom stranke.

Zvizdić je istakao da su sve češće kritike na račun SDA, te da je poslije višemjesečnih apela da se moraju vratiti izbornim principima i da stranačke i bilo čije lične interese moraju podrediti opštem interesu i da se u opštinama u kojima je SDA izgubila na izborima moraju sprovesti, odlučio napustiti stranku.

“Postalo je besmisleno učestvovati u radu i Kolegija i Predsjedništva SDA-a, jer je puno deklarativnih obećanja, a malo konkretnih poteza”, istakao je Zvizdić.

Kako je rekao, nestalo je stvaralačke i pokretačke energije u radu SDA.

“Počeo se gubiti korak sa savremenim, društvenim, političkim i ekonomskim trendovima, kao i sa aktuelnim potrebama građana, posebno mladih ljudi”, rekao je Zvizdić.

Kako do radikalnijih promjena nije došlo, Zvizdić je i odlučio ozvaničiti ono o čemu se spekulisalo mjesecima – vratio je člansku kartu nakon 30 godina.

Zvizdić je od 1991. godine, između ostalog, bio predsjednik Vijeća SDA, zatim član Glavnog odbora SDA i potpredsjednik i smatran je jezgrom stranke. Kao funkcioner SDA bio je na funkcijama od premijera Kantona Sarajevo do predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Osim Zvizdića, nezadovoljni vođenjem stranke, SDA su ranije napustili Elmedin Konaković, Senad Šepić, Aljoša Čampara i Semir Efendić.