Deponija Krupačke stijene već nekoliko godina izaziva zabrinutost mještana Krupca, Trnova, Gagovića i Vojkovića. No, trebala bi zabrinuti i sve građane Sarajeva, jer se nalazi 20 metara od rijeke Željeznice, što utječe na kvalitet pitke vode svih građana Sarajeva. Neki stanovnici tvrde da se na ovoj deponiji odlaže i medicinski otpad.

Našoj ekipi direktor JKP Trnovo nije dao dozvolu za prolazak do deponije jer, kako nam je kazao, novinari nisu korektni u izvještavanju i samo gledaju kako da ublate
rad JKP Trnovo.

Deponija Krupačke stijene locirana je u kanjonu dvadeset metara od rijeke Željeznice. Sve vode od atmosferskih padavina slijevaju se s deponije direktno u rijeku i tako se zagađuju i podzemne vode.

Posljednje dvije godine otpad na deponiju Krupačke stijene dovozi se iz Hercegovine, govore stanovnici mjesta Vojkovići koji svakodnevno svjedoče dolascima više desetina šlepera. Kažu da postoji rješenje, a to su protesti i blokada saobraćaja.

Grad Istočno Sarajevo izdvojio je novčana sredstva za sanaciju deponije. Svi kamioni koji odlažu otpad na Krupačkim stijenama imaju legalne papire, odnosno ugovore sa komunalnim preduzećem Trnovo. No, upitno je koja vrsta otpada se odlaže na ovoj deponiji.

Šta se odlaže na deponiji Krupačke stijene pitali smo i direktora JK preduzeća Trnovo, koje upravlja ovom deponijom. On kaže da je riječ o isključivo komunalnom i građevinskom otpadu.

Iz Eko akcije kažu da je ova deponija potpuno neuređena i da ne odgovara standardima čak ni za obični komunalni otpad. Odgovornost je na lokalnim vlastima, poručuju iz nevladinog sektora, uz naglasak da je deponija Krupačke stijene zdravstveni rizik za građane Sarajeva.