Najmanje deset afričkih migranata poginulo je kod obale Džibutija, kad su se vraćali iz Jemena, objavila je danas Međunarodna organizacija za migracije.

“Tijela žrtava voda je izbacila na obalu. Nužni su posvećeni napori za potragu i spašavanje”, objavio je IOM na Tviteru.

U prethodnom saopćenju, objavljenom 25. septembra, IOM je rekao da je ratom razoreni Jemen svjedočio više od 2.000 afričkih migranata iz Etiopije i Somalije kako se vraćaju u Džibuti “nakon što nisu uspjeli doći do Kraljevine Saudijske Arabije zbog ograničenja kretanja zbog KOVID-19, zatvaranje granica i ekstremne opasnosti duž ovog migrantskog puta”.

“Stigli su gladni, umorni i potrebna im je medicinska pomoć nakon što su opasnim brodom krenuli natrag preko Adenskog zaljeva, a zatim pješice do grada Obock kroz pustinje Džibutija, gdje temperature dosežu 40 stepeni Celzijusa”, navedeno je u saopćenju.

IOM je također izvijestio da je dodatnih 1.239 etiopijskih migranata mjesecima u blokadi širom Džibutija, jer ne mogu ​​doći do Jemena ili se vratiti kući.