Deset raketa pogodilo je danas u iračku zračnu bazu Ain al-Asad, koja je domaćin američkim, koalicijskim i iračkim snagama, saopćila je iračka vojska.

Nije bilo izvještaja o povredama među američkim uslužnim osobljem, ali američki civilni dobavljač umro je nakon što je pretrpio “srčanu epizodu” dok se skrivao od raketa, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

“Trenutno ne možemo reći ko je odgovoran za napade i nemamo potpunu sliku o razmjerama štete”, dodao je Kirby. Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad.

Sjedinjene Države procjenjuju uticaj napada i vode istragu da bi utvrdili počinitelja, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Reuters.

“Ako procijenimo da je daljnji odgovor opravdan, djelovat ćemo kada i kako odlučimo. Ono što nećemo učiniti je donijeti ishitrenu ili loše informisanu odluku koja će dovesti do dalje eskalacije ili koja će ići u korist našim protivnicima”, rekla je na brifingu za novinare.

Prošlog četvrtka američke snage izvršile su zračne udare na objekte na graničnom kontrolnom punktu u Siriji koje su koristile miliantne grupe koje podržavaju Iran, uključujući Kata’ib Hezbollah i Kata’ib Sayyid al-Shuhada.