Muzeji širom Evrope pripremaju se za ponovno otvaranje za posjetioce. U Velikoj Britaniji bi za posjete trebali biti dostupni od 19. maja. Ipak, uporedo postavljaju i digitalne izložbe za sve one koji zbog pandemije koronavirusa izbjegavaju zatvorene prostore.

Pandemiju koronavirusa londonski kustosi su iskoristili za osvježenje i preuređenje postavki koje će ponuditi posjetiocima. Remek-djela renesansne umjetnosti pripremili su za digitalno interaktivno posmatranje. Za svako Rafaelovo djelo koristili su 4 kamere velikih rezolucija i potrošili 95 sati.

BRYONY SHEPERD, voditelj “Victoria and Albert muzeja”

“S digitalnom postavkom posjetiocima omogućavamo, ne samo da vide djela,već i da se zagledaju u svaki sloj slike. Mogu vidjeti složeni postupak komponiranja predmeta i imati intimnije iskustvo i na neki način se osjećati kao da sudjeluju u stvaranju umjetnine.”

Uz digitalnu postavku, koja nudi pogled ispod boje i Rafaelove crteže ugljenom, kustosi se, ipak, nadaju da će uskoro muzeji i galerije ponovo biti puni ljudi, jer je neposredno posmatranje remek djela, nezamjenjivo iskustvo.

PHILIPPA SIMPSON, direktor dizajna “Victoria and Albert muzeja”

“U 2021. godini se nadamo da ćemo se vratiti normalnom životu. Iskreno bilo bi mi izuzetno drago da ponovo vidim ljude u galeriji. Posljednju godinu živimo u nekoj vrsti broda duhova i silno želim da ovaj prostor opet oživi.”

U Velikoj Britaniji muzeji i umjetničke galerije bi, nakon godine blokade uzrokovane koronavirusom, svoja vrata za ljubitelje umjetnosti trebali otvoriti 19. maja. Digitalne postavke su već dostupne.