Vicepremijer Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov izjavio je da je njegova zemlja više nego zaslužila da počne pristupne pregovore sa EU, ali ako je makedonski jezik razlog što ne može da se približi EU “onda neka tako i bude”.

U intervjuu za Juronjuz Dimitrov je rekao da, ukoliko postoje politička volja i liderstvo u Bugarskoj, misli da Skoplje i Sofija mogu da nađu evropsko rješenje koje bi bilo dobro za makedonsko-bugarsko prijateljstvo, i za evropsko obećanje regionu, i za Sjevernu Makedoniju, ali je istakao da tu postoji jedno “ako”.

“Ali, tu ima jedno ‘ako’, zato što smi mi uradili sve što smo mogli. I, iskreno, ukoliko je moj maternji jezik, makedonski, razlog zašto ne možemo da se prbližimo EU, onda neka tako i bude. Tada EU nije to što smo mislili da jeste – zajednica vrijednosti”, rekao je Dimitrov.

On je istakao da je to što Bugarska dovodi u pitanje pravo Sjeverne Makedonije da oblikuje svoj sopstveni identitet i istoriju stvorilo gorčinu u jednoj od najevropskijih zemalja na kontinentu.

“Da li je problematiziranje makedonskog jezika u skladu sa onim za šta se zalaže Evropa? Zar Evropa ne bi trebalo da bude kontinent gdje se njeguju jezička i kulturna raznovrsnost i gdje se sve nacije tretiraju sa dostojanstvom i poštovanjem? Zar pitanje o tome ko ste i na kojem jeziku govorite nije pitanje koje se tiče jedino i samo onih na koje se odnosi?”, zapitao se vicepremijer Sjeverne Makedonije za evropska pitanja.

Dimitrov je istakao da je započinjanje pregovora sa EU više nego zasluženo zbog propuštenog vremena i presedana na evropskom putu Sjeverne Makdonije, ali i zbog rezultata koje je postigla u približavanju evropskim standardima, pokazanom liderstvu i zrelosti u rješavanju problema.

“Izgubili smo generacije u čekaonici EU. Započeli smo naš put ka Evropi poslije Slovenije i prije Hrvatske. Obje te zemlje su postale članice prije nekoliko godina, a mi se još borimo da započnemo pristupne pregovore. I, upravo kad smo konačno riješili pitanje Prespanskim dogovorom, okruženi međunarodnim priznanjima i obećanjem za pregovore sa EU, pred nama se našla još jedna planina”, rekao je Dimitrov u intevjuu za Juronjuz.