Mladi bosanskohercegovački glumac Dino Bajrović u emisiji “Konačno petak sa Majom” BHT1 govorio je o svojoj glumačkoj karijeri, odnosu sa slavnim ocem Izudinom, kao i novom filmu Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” u kojem je ostvario zapaženu ulogu.

“Nekako su mi se sve stvari poklopile pred sami kraj Akademije. Prvo sam dobio ulogu u filmu ‘Sin’ Ines Tanović i kad sam završio to snimanje imao sam dovoljno vremena da se spremim za ‘Quo Vadis, Aida’. Veći dio godine sam proveo radeći na tom projektu, zaista jedno lijepo iskustvo”, kaže Bajrović.

Dino Bajrović je sin barda bh. glumišta Izudina Bajrovića, a kako kaže, zahvaljujući njemu je veći dio djetinstva proveo u pozorištu.

“Znao sam neke predstave pogledati i po deset puta. Do samog upisa na Akademiju scenskih umjetnosti u sebi sam potiskivao tu želju i ljubav koju sam u mladosti stekao prema pozorištu ali eto, završio sam Akademiju i krenuo njegovim stopama”, rekao je Bajrović.

Mladi glumac otkriva da, uprkos velikoj povezanosti sa teatrom i filmom, glumački poziv ipak nije bio njegov prvi izbor.

“To je bilo nekako daleko od mene. Čak sam i u srednjoj školi uvijek bježao kada su me zvali da vodim neke programe. Imao sam neki strah od javnog nastupa, htio sam da upišem arhitekturu ali sam na kraju završio na Akademiji. Moram priznati da sam se s vremenom zaljubio i sad mislim da je ovo definitivno pravi izbor”, rekao je Bajrović.

U filmu Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida, Dino Bajrović je dobio priliku da zaigra sa svojim ocem Izudinom, koji je, kako kaže, ponosan što su postali glumačke kolege.

“Na početku mi uopšte nije davao savjete, nije želio da se miješa u moj rad. Jedan dan poslije snimanja sam ga pitao da mi kaže bilo šta, da mi da neki savjet. On je samo rekao: Meni se sviđa to što radiš, samo nastavi. To mi je bio dovoljan vjetar u leđa da nastavim da radim”, kazao je.

Bajrović naglašava da je snimanje filma “Quo Vadis, Aida?” za njega bilo vrlo emotivno iskustvo.

“Bilo je dosta treme. To je ekipa velikih profesionalaca i iskusnih glumaca, međutim, prihvatili su me kao mladog kolegu. Njihovi savjeti i njihov pristup su mi dosta olakšali posao na snimanju filma. Najteže je bilo izdržati snimanje do samog kraja i dati cijelog sebe u ovako bitan projekat, zato što je cijela priča veoma osjetljiva i emotivna”, rekao je, između ostalog, Bajrović u emisiji “Konačno petak sa Majom” BHT1.