Tokom dvodnevnih protesta povrijeđeno je 118 policijskih službenika, a sinoć su procesuirane 153 osobe, izjavio je danas direktor policije Srbije Vladimir Rebić.

“Građani su i sinoć bili svjedoci nevjerovatnih razmjera nasilja, ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Takvo nasilje je nedopustivo i policija će preduzeti sve mjere kako bi se zaustavilo nasilje na ulicama, a izgrednici će biti privedeni pravdi”, rekao je Rebić i dodao da su tokom sinoćnih protesta procesuirane 153 osobe.

Direktor policije je takođe istakao da je pričinjena velika materijalna šteta, jer su demonstranti oštetili imovinu građana, kao i imovinu Srbije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Uništavali su automobile, prozore, izloge, palili kontejnere. U Novom Sadu su razbijena stakla na RTV Vojvodina i zapaljena je vatra na ulazu u Gradsku kuću, dok su u Nišu i Kragujevcu uništeni policijski automobili i bacane su kamenice na zgrade policijskih uprava u tim gradovima. Zahvaljujući koordiniranoj reakciji policije, uspjeli smo da uspostavimo kontrolu tokom noći na ulicama“, naglasio je Rebić.

Rebić je kazao da je policija i sinoć reagovala tek kada su na policajce bačene kamenice, dimne bombe, flaše i baklje, pa čak i molotovljev koktel.

  • “Plasiraju se i brojne netačne informacije da su među demonstrante ubačeni ljudi iz bezbjednosnih struktura, kako bi izazvali nerede. Riječ je o potpunim neistinama. Sve ono što se dešavalo u prethodna dva dana je zapravo ozbiljan i organizovan napad na pripadnike MUP-a. Takođe, objavljene su i neistine da je policija sinoć koristila gumene metke i da je krenula vodenim topovima ka demonstrantima. Sve ove laži imaju za cilj narušavanje ugleda MUP-a, a time žele i da opravdaju huliganske napade na policiju i divljanje na ulicama”, istakao je Rebić.

On je dodao i da smo na protestima mogli da vidimo i određeni broj političara koji time, kako je rekao, pokazuju da podržavaju nasilje i nerede na ulicama.