Vlada Republike Srpske dozvolila je da se direktorima javnih službi, koje imaju manje od stotinu zaposlenih, nezakonito isplaćuje plata – na šta je upozorila Glavna služba za reviziju javnog sektora. Reagovao je i Sindikat uprave. Traže od Vlade Republike Srpske, da se izjasni o ovom problemu.

Direktori fondova i javnih ustanova sa manje od 100 zaposlenih, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske, nezakonito isplaćuju platu, jer su izuzeti iz važećeg zakona, tako da nema pravnog osnova za njihov obračun. U Sindikatu uprave su ovaj previd okarakterisali kao skandal i pozivaju Vladu da utvrdi i sankcioniše odgovorne.

“Taj zakon je išao hitno u proceduru, bez učešća sindikata i desila se greška od predlagača zakona do onih koji su razmatrali zakon, dakle svih političara i pozicije i opozicije, što pokazuje da ne čitaju skupštinske materijale. Nije to na sindikatu da utvrđuje već na Vladi RS koja je imenovala te direktore i članove Nadzornih odbora da utvrdi njihovu odgovornost, i ako utvrdi da nisu djelovali u skladu sa zakonom da izvrši neophodnu smjenu”, kaže predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

Iako su resorni ministri obećali sindikalcima da će o ovom propustu informisati republičku Vladu, nakon sjednice premijer Radovan Višković nije htio detaljisati već je kratko poručio da nije upoznat sa slučajem. U SDS-u kažu da je Vladi najbolje kad im se potkrade greška i kad je opozicija ne uoči.

„Što se tiče čitanja skupštinskih materijala – čitamo ih, ali to su specifičnosti na koje dovoljno ne obratimo pažnju ili nam niko ne ukaže. Što se tiče nezakonitog isplaćivanja plata, mislim da to nije slučajno, to je način kako se motivišu članovi i funkcioneri stranke“, navodi poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić.

Novinara Gorana Dakića ne čudi što opozicija nije reagovala, jer kako kaze ne čita i ne analizira skupštinske materijale. Ističe da se članovi nadzornih odbora postavljaju na te pozicije da bi bili pokriće za greške, a ne da bi ih otklonili.

“ Kada je u pitanju ova afera, za koju je najodgovornija Vlada, ne očekujem ništa specijalno da se desi. Ono što bih volio je da se utvrdi ko je direktno odgovoran za to. Ovo je pokazatelj da se korupcija i krađa odvija tamo gdje nikako ne bi smjela”, upozorava novinar Goran Dakić.

Na slučaju direktorskih plata pala je i pozicija i opozicija, ali i članovi nadzornih odbora, pa se opravdano dovodi u pitanje koliko je još takvih propusta promaklo namjerno ili slučajno.