Specijalista pulmolog i alergolog prof. dr. Zehra Dizdarević bila je gošća emisije „Jutro za sve“ gdje je govorila o bolesti Kovid-19, postkovidnom sindromu i životu pacijenata nakon ove bolesti.

„Pišem simptome svakog pacijenta u Kovidu  i poslije i pravim jednu shemu. Kovid je zarazna bolest, uzrokovana virusom koji ima tri stepena svog razvoja, kolonizaciju, infekciju i infektivnu bolest“, poručila je prof.dr. Dizdarević.

Koronavirus je, kazala je, virus koji živi samo na živoj stanici i „ne sviđaju“ mu se gornji disajni putevi, već se vrlo brzo spušta na donje, na pluća, gdje napada plućno tkivo i potku  „i to je njegova najveća mana“.

„Prvi simptomi koji se javljaju su hipoksija, smanjena saturacija, imamo temperaturu koja nije visoka – 37,2. Virus udara na čitav organizam. Najgore je što fizikalni nalaz, kada doktor sluša pacijenta, ne odgovara rendgenskom nalazu. Na rendgenu su vidljive obilne promjene na plućima, a pod slušalicama se to ne čuje i onda kad napraviš snimak imaš šta da vidiš, kazala je prof. dr. Dizdarević.

Smatra da se pluća pacijenata nakon Kovida mogu oporaviti.

„Neće za kratko vrijeme. Vrlo je interesantno da onda kada pacijent misli da je sve prešao, one muke koje treba proći, on tek tada dobiva tegobe. Ponovo se javlja temperaturica, bol, plućne promjene, bolovi u srcu, trnjenje ruku, jedan karakterističan bol kože, boli svaka dlaka i bol u mišićima. Vrlo često u postkovidnom periodu pacijenti imaju i stomačne tegobe. Kad dođe pacijent kod doktora, on više ne zna šta njega boli“, kazala je prof. dr. Zehra Dizdarević