Američki trubač, pjevač, kompozitor, aranžer i šef orkestra Džon Birks Dizi Gilespi (1917-1993), jedan od najboljih improvizatora u istoriji džeza, tvorac bi-bapa, umro je 6. januara 1993. godine.

Gilespi je bio virtuozni trubač i improvizator, nastavljač virtuoznog stila Roja Eldridža sa dodatkom harmonijske i ritmičke kompleksnosti, što se prije toga nije moglo čuti u džez muzici.  

Kombinacija muzičkog i scenskog umijeća, kao i smisla za humor, učinila ga je vodećim popularizatorom nove muzike zvane bi-bap.

Njegova beretka i naočari sa okvirom od roga, “sket” pjevanje, iskrivljena truba, naduvani obrazi i vedar duh postali su najprepoznatljiviji simboli bi-bapa.

Četrdesetih godina 20. vijeka bio je, uz Čarlija Parkera, glavna figura u razvoju bi-bapa i modernog džeza.

Podučavao je i izvršio uticaj na mnoge muzičare kao što su: Majls Dejvis, Džon Fedis, Fets Navaro, Kliford Braun i Arturo Sandoval.

Doprinos Dizija Gilespija džezu je ogroman.

Kao jedan od najvećih džez trubača svih vremena, Gilespi je bio toliko kompleksan svirač da njegovi savremenici nisu uspijevali da ga dostignu, već su razvijali stilove sviranja sličnije stilovima Majlsa Dejvisa i Fetsa Navara, a tek je sedamdesetih godina prošlog vijeka Džon Fedis prvi uspio da oživi Dizijev stil.

Dizi je upamćen kao jedan od najvećih džez trubača svih vremena.