Federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo posjetila je Neum, te istakla kako vjeruje da će turistička sezona biti spašena.

Đapo je predsjednik Udruženja turističkih radnika Davor Krešić informisao o aktuelnoj situaciji u jedinom bh. gradu na moru, rekavši da su turistički radnici zadovoljni brojem posjeta, jer su u ovom trenutku popunjeni svi hotelski kapaciteti, ali i privatni smještaj, i to većinom gostima iz BiH.

Iako su se turistički radnici pred početak ljeta pribojavali da će ovogodišnja sezona propasti zbog pandemije koronavirusa, ako bude nastavljen ovakav trend posjeta Neumu, ona bi u značajnoj mjeri mogla biti spašena.

“Zadovoljna sam zbog činjenice da će ovogodišnja turistička sezona, kako su me informisali turistički radnici, biti spašena. Lično sam zadovoljna viđenim u Neumu, grad je pun turista”, rekla je Đapo.

Dodala je da je, ipak, neophodno da se turisti pridržavaju svih propisanih mjera.

“Još jednom bih apelovala na sve turiste da se striktno pridržavaju svih propisanih mjera s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Iako se na sve moguće načine borimo da spasimo turističku sezonu u cijeloj BiH, ipak nam je važnije da sačuvamo zdravlje i živote građana“, naglasila je Đapo.

Ona je još jednom pozvala građane da, poštujući mjere kriznih štabova, godišnje odmore planiraju provesti u BiH i podsjetila da su svjetska istraživanja pokazala da je hotelski smještaj u BiH na nivou najrazvijenijih svjetskih zemalja, saopštili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.