Obilježava se Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka. Amra Saračević predsjednica PIPOL-a Tuzla gostujući u programu BHRT-a apelovala je na državu da riješi problem nedostatka citostatika.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti iz Tuzle i ove godine nizom aktivnosti djeluje na planu pomoći rješavanja ključnih problema sa kojima se suočavaju djeca i njihovi roditelji prije, tokom, ali i nakon liječenja.

U razgovoru za BHRT, Amra Saračević predsjednica PIPOL-a Tuzla kaže kako udruženje djeluje na razne segmente, kako na unapređenje cejelokupnog društvenog položaja djece izliječene od raka, tako i na sam proces liječenja i druge stvari koje su krucijalne u tom procesu, da bi se jedno dijete kojem je dijagnosticirana maligna bolest izliječilo i vratilo u društvenu sredinu.

“Naše udruženje je, podsjećam, 2017.godine adaptiralo cjelokupno Odjeljenje za hemotologiju i onkologiju na Dječijoj klinici u Tuzli, čime smo cjelokupan proces liječenja premjestili iz Sarajeva u Tuzlu. Nakon toga, ponosni smo što raznim načinima u zajednici podižemo svijest, kako kod najmlađih, tako i kod starijih građanki i građana. Smatramo da svi mi, institucije,vladin i nevladin sektor zajedno uz pomoć i podršku građana, možemo doprinijeti unapređenju društvenog položaja mladih i djece oboljelih i izliječenih od raka, kako u našem kantonu, tako i šire”, kaže Saračević.

Udruženje je na Dječijoj klinici obnovilo cjelokupan bolnički blok, koji ima pet soba ,koje su urađene po savremenim standardima , gdje djeca borave tokom liječenja pratnji majke, 24 sata na dan:

“Osoblje koje radi s njima je kvalifikovano i pristupačno i stoji djeci i roditeljima 24 sata na dan i to je jedan od kljulčnih faktora za uspješan proces izlječenja od raka”, kaže Saračević.

Govoreći o broju oboljelih, u Tuzlanskom kantonu svake godine registruje se od 12 do 16 novoboljelih slučajeva, i to je prosjek u proteklih par godina.

“Mi se nadamo da ćemo svim kampanjama koje realizujemo u zajednici doprinijeti razvoju znanja, da se prepozna koji su rani simptomi koji mogu ukazivati na pojavu malignih oboljenja u dječijoj dobi, kako bi sd oboljenja otkrila u najranijem periodu, što je krucijalno za izlječenje”, kaže Saračević.

Najveći problem djeci oboljeloj od malignih bolesti je nedostatak bazičnih citostatika, na što roditelji stalno upozoravaju.

“Udruženje može doprinijeti rješavanju tog problema podizanjem svijesti o tome koliko je važno da država, da sistem pravovremeno reaguju u ovakvim situacijama, jer rak nema vremana da čeka tendere i procedure, dječiji životi nemaji taj vrijednosni ekvivalent koji ima lijek koji treba nabaviti”, kaže Saračević.

Amra Saračević je u ime struke, u ime djece oboljele od raka i u ime roditelja apelovala na državu i na sistem da pronađu rješenje za problem nedostatka citostatika koji je trenutno aktuelan u cijelom procesu liječenja djece oboljele od raka.