Djeci s Daunovim sindromom u Mostaru konačno su omogućene sportske aktivnosti. Projekat „Tjelesna aktivnost bez granica“, organizuje Udruženje “Zdrav život Kinezis”, uz podršku njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini, kao i Sportskog saveza Mostara.

Za njih se često kaže da su na marginama društva. Nemaju mogućnosti koje imaju ostala djeca, a jedna od njih je i tjelesna aktivnost. Igor Ledić predsjednik je Udruge za Daun sindrom u Mostaru, ali i otac djeteta kojemu je prvi put omogućeno baviti se sportom.

Treninge s djecom rade profesori sa Studija kineziologije Sveučilišta u Mostaru, ali i studenti završnih godina.

No, njihov ostvareni san brzo će završiti, jer ovaj projekt traje dva mjeseca. Organizatori se nadaju dugoročnim rješenjima, što je teško, jer je potreban novac. Stoga su na suradnju pozvali gradske i županijske vlasti, ali i
sportske kolektive.

Upravo je iskorak na području kretanja ovih osoba važan ako uzmemo u obzir činjenicu da je riječ o djeci s usporenim metabolizmom kojoj je potrebno više tjelesnih aktivnosti, ali i koja zaslužuju uživati sva prava omogućena drugoj djeci.

Daleki je to san za ovu djecu, kažu nam sugovornici, ali ne i nemoguć. Budućnost osoba s invaliditetom zavisi od odgovornosti vlasti, koja bi putem obrazovnih, sportskih i drugih aktivnosti mogla više doprinijeti njihovom psiho-fizičkom stanju, ali i položaju u našem društvu.