Ni nakon više od dva sata, dogovor na sastanku u školi u Liplju kod Zvornika o izučavanju bosanskog jezika nije postignut. Umjesto toga, dogovoreno je privremeno rješenje koje podrazumijeva vraćanje djece u školske klupe do narednih koraka. Usmeno je dogovoreno dostavljanje tražene dokumentacije roditeljima do petka.

Devet učenika Područne škole „Sveti Sava“ u Liplju kod Zvornika od utorka će ponovo sjesti u školske klupe.

MUHAREM SINANOVIĆ, predstavnik roditelja

„Ako oni nama do petka ne pošalju pisani trag zašto naša djeca ne izučavaju bosanski jezik, da mi možemo krenuti sa pravnom procedurom, mi ćemo ponovo u petak obustaviti. Mi smo pokazali da nismo ti koji ruše zakon. Svi su bili saglasni i OHR i OSCE da oni krše Ustav.

Rezultat je ovo sastanka roditelja sa predstavnicima resornog ministarstva, OHR-a i OSCE-a. Majka Mejra kaže da, ukoliko se njenoj djevojčici ne omogući učenje bosanskog jezika i nastave kršiti prava, spremna je i na drastične mjere.

MEJRA BRKIĆ, majka učenice

„Mi smo sve pozivali. Mi samo možemo da ispišemo djecu, da odavde idemo, tražimo sebi azil.“

RAMIZ SALKIĆ, potpredsjednik Republike Srpske

„Meni je žao što vlasti nastavljaju da provode sistemsku diskriminaciju, pokušavajući da insistiraju na nepostojanju bosanskog jezika, što je čisto politikanstvo.“

Stav Ministarstva je i dalje isti: Sve je po Ustavu i zakonima.

NATAŠA CVIJANOVIĆ, pomoćnica ministrice za obrazovanje i kulturu RS-a

„U ovoj školi djeca pohađaju nastavu po nastavnom planu u programu Tuzlanskog kantona. Samim tim Ministarstvo prosvjete i kulture je pokazalo spremnost da sva prava i bošnjačke djece budu zadovoljena.“

No, u Tuzlanskom kantonu djeca uče predmet po nazivu bosanski jezik, a Cvijanovićeva navodi da je to ovdje ipak regulisano Pravilnikom RS-a. Direktor škole Goran Ivaković nije želio stati pred kamere, a djeca su poručila:

„Mi imamo svoja prava i mi želimo svoja prava!

Roditelji sigurno neće odustati od svojih zahtjeva. I dok se svi pozivaju na Ustav i zakone, jedno je sigurno, najveće posljedice snose najmlađi.