Roditelji djece područnog odjeljenja Prve osnovne škole Srebrenica u Potočarima uputili su otvoreno pismo direktoru Prve osnovne škole u Srebrenici, u kojem su naveli kako duže od tri sedmice u ovoj školskoj godini djeca ne pohađaju nastavu zbog problema sa zagrijavanjem učionica, te ga pozvali da riješi problem ili da podnese ostavku.

“Taj problem traje još od prošle školske godine, tačnije od marta 2020. i nije se pojavio sedam dana prije zimskog raspusta kako vi tvrdite u vašim izjavama. Bezbroj puta smo ukazivali na probleme u ovoj školi, počevši od neuslovnih učionica u kojima borave naša djeca, nedostatka fiskulturne sale, do posljednjeg problema sa grijanjem. Slali smo dopise, zahtjeve, o tome vas je redovno obavještavalo i rukovodstvo ovog odjeljenja, ali vi ste to vješto ignorisali i sve se završavalo na praznim obećanjima. Zašto?”, upitali su roditelji u pismu.

Naveli su kako se reaguje tek onda kada roditelji izgube strpljenje i protestima traže ono što je normalno u svakoj drugoj školi u 21. vijeku, a to su normalni uslovi za rad, sticanje znanja i boravak djece koja su budućnost ovog grada i države Bosne i Hercegovine.

“Ali, očigledno da vama i nije toliko stalo do budućnosti 140 učenika ovog odjeljenja, 140 novih inženjera, učitelja, nastavnika, profesora, pravnika, ekonomista, menadžera, a vi svojim ponašanjem stojite na putu da oni to i postanu. Natjerali ste nas da na ovakav način tražimo prava za našu djecu. Zar je previše to što tražimo?”, istakli su, između ostalog, roditelji.

Pozvali su direktora da podnese ostavku ukoliko se, kako su naveli, zadaci ne mogu obnašati na primjeran način.

“Dajemo vam prostor da nam kažete zbog čega se manipuliše djecom i nama roditeljima? Obrazovne institucije trebaju pružati zaštitu i sigurnost djeci, a ne skrnaviti njihovu sadašnjost, a šta tek onda da očekujemo u budućnosti? Bahatost i ponašanje slično vašem? Zapitajte se! Mi više nemamo strpljenja”, zaključili su roditelji djece koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju Prve osnovne škole Srebrenica u Potočarima.