Komšića u Zagrebu nitko ne doživljava kao legitimnog predstavnika bh. Hrvata i zato on nije bio na sastanku sinoć, kazao je u emisiji BHT1 uživo zagrebački politički analitičar Davor Đenero.

Đenero je rekao da je “teško dokučiti” zašto je Zoran Milanović pozvao Milorada Dodika u posjet nedavno.

Komentirajući posjet Čovića i Izetbegovića Zagrebu, Đenero kaže da je Zoran Milanović “zaigrano dijete” kojem svašta padne napamet, a da je Plenković sinoć pokušao “sanirati štetu”.

“Sinoćnji posjet je imao karakteristike koje nije imao posjet Dodika. Vlada je s Dodikom pričala o tehničkim pitanjima, kao s čovjekom koji faktički ima moć u RS-u, dok je Plenković s Izetbegovićem razgovarao kao s ključnim policy partnerom u bošnjačkom političkom tijelu. To je bio prijateljski politički razgovor kojem su svjedočili ministri vanjskih poslova”, kaže Đenero.

Na upit zašto nije pozvan Željko Komšić, Đenero dodaje da je ovo bio pokušaj “inicijacije razgovora između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, a onda i u BiH”.

“Komšić je legalno izabran, ali njega nitko u Zagrebu ne doživljava kao legitimnog predstavnika Hrvata, on ne može donositi političke odluke i smjernice. On je član Predsjedništva BiH i ništa osim toga”, rekao je Đenero.

Na upit novinara trebaju li bh. političarima “posrednici”, Đenero ocjenjuje da trebaju i da je dobro da Hrvatska posreduje, ali tako dugo dok god “pokušava stvoriti dobru atmosferu”.

“Očito je da među Hrvatima i Bošnjacima postoje ozbiljna nerazumjevanja, tako velika, da svako malo gospodin Čović umjesto da probleme s Bošnjacima riješava u Sarajevu odlazi u Banjaluku… a time stvara veću nestabilnost”, rekao je ovaj politički analitičar dodavši da je on optimist.

“Vjerujem da će u BiH prevladati povjerenje kako su Hrvati i Bošnjaci upućeni na to da surađuju i da moraju riješiti svoje probleme u Federaciji”, dodao je Đenero.

Na upit je li susretom sinoć u Zagrebu “ispeglan posjet Dodika Zagrebu”, Đenero kaže da je to bila inicijativa Andreja Plenkovića kako bi “popravio štetu koju je prouzrokovao Milanović”, ali se, kako dodaje, ta greška može ponovno pojaviti “čim zaiskri među Bošnjacima i Hrvatima”.

“Vrlo uočljivo je jučer bilo da Čović i Izetbegović nisu bili kod predsjednika države nego samo kod predsjednika vlade”, zaključio je Đenero.