O problemima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava kada se radi o nabavci vakcina i o onima čiji je posao da građanima obezbijede vakcinaciju, a to još nisu učinili, za “BHT1 uživo” danas je govorio ljekar pedijatar-neonatolog Dragan Đokanović.

“Radi se o ljudima koji vrlo dobro znaju da kupe “audi” i ne kupuju ga preko nekih posrednika, nego ga kupuju od proizvođača. Znači, u ovoj situaciji se Bosna i Hercegovina opredijelila da nabavlja vakcine preko još gore institucije nego što je Bosna i Hercegovina. Niko u svijetu ništa pozitivno nije govorio o COVAX-u i njihovim nabavkama i distribuciji vakcina. Svaki ozbiljan državnik, političar, mora da zna da se vakcine kupuju direktno od proizvođača”, kaže on.

Đokanović navodi da građani moraju da znaju da “vakcine nisu crjepovi, da stoje negdje na skadištu, pa vi uplatite novac i dođete i uzmete toliko komada”. Prema njegovim riječima, Nijemci su već početkom ove godine počeli da uplaćuju novac proizvođačima vakcina kako bi ih dobili 2022. godine, znači, za sljedeću godinu.

“Vi do kraja juna tekuće godine morate uplatiti proizvođaču određeni broj vakcina i onda ćete očekivati naredne godine ono što ste naručili i uplatili da dobijete”, podsjeća on, postavljajući pitanje zašto je država BiH uplatila novac COVAX-u, a ne direktno proizvođačima.

“Kako je moguće da Srbija nabavi toliki broj vakcina, a recimo Milorad Dodik, slušam ga maloprije, stalno je u Beogradu, mogao je naučiti tu lekciju”, dodaje on.

Đokanović kaže da veliki problem predstavlja i nedisciplina građana, ali i vlasti koje ne reaguju kako bi trebalo.

“Za ovo što se dešavalo u januaru na prostoru Bosne i Hercegovine, prostoru Republike Srpske, konkretno planine Jahorine, platićemo ceh u narednih nekoliko mjeseci”, smatra naš gost.

On je podsjetio da je juče zatvorena jedna osnovna škola u Lukavici, zbog određenog broja zaraženih.

“Da li se tu radi o djeci koja su išla na skijanje, pa donijela virus sa Jahorine? Niko o tome ne govori. Ministra zdravlja nema nigdje da kaže kako se to desilo. Zašto je Osnovna škola “Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu zatvorena?”, upitao je Dragan Đokanović.