Suština Zakona o električnoj energiji koji je stupio na snagu 1. januara 2021. godine, jeste liberalizacija tržišta energije, na putu ka potiskivanju monopola određenih snabdijevača električnom energijom, izjavio je za “BHT1 uživo” BHRT-a Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

Istakao je da Zakon otvara potpuno novo tržište, te da se nada da će Federacija BiH pratiti RS na ovom polju.

Prema njegovim riječima, cilj je omogućiti građanima da biraju snabdjevača od kojeg će kupiti što bolju električnu energiju, po što prihvatljivijim cijenama.

Dodao je da Elektroprivreda RS i dalje ima prednost, te da se resorno ministarstvo trudi da je ojača.

“Trudimo se da ojačamo Elektroprivredu RS i želimo da bude nosilac energetskog razvoja RS”, istakao je Đokić.

Ponovio je da RS ima nižu cijenu električne energije od FBiH.

“Mi se trudimo da ne dođe do povećanja cijena. U državi postoje građani koji ne moogu ni ove cijene da prihvate, a kamoli povećanje”, rekao je Đokić.

Naglasio je kako će građanima koji nisu u mogućnosti da plate električnu energiju, i koji dostave dokaz za to nadležnim službama, Vlada RS subvencionisati dio troškova.

Brojne investicije u toku

On je istakao da su u toku brojne investicije, te da je TE Stanari nova u regionu i najveća energetska investicija zadnjih godina u BiH.

“Nastavljamo aktivnosti i na izgradnji HE Dabar. Takođe, privatna kompanija iz Njemačke gradi vjetroelektranu na području Nevesinja. Potpisali sporazum o izgradnji HE Bistrica i nedavno počeli projekat izgradnje HE Buk-Bijela”, naveo je Đokić.

Istakao je kako se nada da neće biti smetnji za izgradnju HE Buk-Bijela, koju Vlada RS gradi zajedno sa Vladom Srbije.

“Izgradnja HE Buk-Bijela je vrijedna za cijelu BiH, ne samo za RS”, dodao je Đokić.

Povećati plate radnicima u energetskom sektoru

Đokić je govorio i o kolektivnom ugovoru sindikata energetskih radnika, istakavši kako očekuje da će u narednim danima postići dogovor.

“Vlada RS dugi niz godina vodi dobar socijalni dijalog sa sindikatima. Očekujem da ćemo u narednim danima postići dogovor. Već su neka od preduzeća usaglasili odredbe ugovora, nije ostalo mnogo pitanja”, naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da radnicima ne budu smanjene plate, odnosno da budu povećane i u ovom sektoru.