Ovo je prevršilo svaku mjeru, radi se o skandalu prve vrste i situaciji koja zahtijeva da se o njoj vrlo ozbiljno razgovara, rekao je u emisiji “BHT1 uživo”, osvrćući se na problem uvoza vakcina za građane Bosne i Hercegovine, nekadašnji parlamentarac, prof.dr Mirsad Đonlagić.

On je koronavirus nazvao “eminentnim bojnim otrovom” i izrazio uvjerenje da se radi o patogenu koji je nastao u laboratoriji.

“Postoje teorije koje kažu da je ovo ljudskom rukom napravljeno. Nisam siguran, ali mislim da je ovaj virus nastao u laboratoriji. Teško je spekulirati da je to neko namjerno uradio, ali sigurno je da je duh iz boce izašao i sad ga se ne može vratiti”, kazao je Đonlagić.

Đonlagić podsjeća da je Federacija BiH crna tačka na tlu Evrope, jedina teritorija koja nije učinila ništa godinu dana nakon početka epidemije.

“Ne znam kako objasniti da vlast ove zemlje mora da služi narodu, a šta narodu sad treba nego zaštita zdravlja ljudi. Nama ne treba ni jedno političko pitanje da dođe u prvi plan, dok se ne riješi pitanje vakcinacije naroda”, jasan je on.

Mi svako malo prolazimo kroz teške i kritične situacije, kaže Đonlagić, dodajući kako se moralo munjevito reagirati jer se radi o stvarima koje se ne praštaju.

“Ja sam 28.12. napisao tekst u vezi COVAX mehanizma i rekao otvoreno da u taj mehanizam ne vjerujem”, navodi Đonlagić.

On se osvrnuo na namjeru direktorice Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona da uveze vakcine i ponudi ih građanima Federacije BiH, koju je zaustavilo Ministarstvo zdravstva FBiH. Đonlagić je ovo nazvao “ubijanjem jednog plemenitog pokušaja” da se ljudima, prvenstveno iz Sarajeva i Tuzle, jer su se upravo oni u najvećem broju i bili prijavili Zavodu u Grudama, obezbijedi vakcinacija.

“Federalni ministar odgovara direktorici da je to nemoguće, umjesto da se pronađe rješenje. Radi se o odsustvu dobre volje i osjećaja da se ovaj problem mora riješiti, jer mi u Bosni i Hercegovini nismo imali teži slučaj”, zaključuje prof.dr Mirsad Đonlagić.