Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je na online Pariskom mirovnom forumu da je globalna zdravstvena kriza svojevrstan test stvarne spremnosti država da djeluju u pravcu mira, sigurnosti i održivog razvoja.

Đukanović je poručio da je globalna zdravstvena kriza pogodno tlo za poplavu dezinformacija, čiji je cilj osporavanje temeljnih demokratskih vrijednosti.

“Vidjeli smo odsustvo globalnog liderstva i pojedinačne napore i uspjehe u suočavanju sa posljedicama krize. Osjetili smo istinske vrijednosti slobode, ali i opasnosti od ignorisanja visokog nivoa međuzavisnosti i nužnosti saradnje”, naveo je Đukanović.

On je istakao da je kriza “ogolila sve nejednakosti” i da je postalo jasno da nema imunih i da su svi ranjivi bez obzira na naciju, vjeru, boju kože ili bogatstvo, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.

“Vidjeli smo da ekonomski razvoj ne mora nužno značiti i zadovoljenje svih ljudskih potreba, da dinamizam i rast nisu garancija otpornosti i bezbjednosti naših zajednica”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, na sreću je demonstrirana i ogromna solidarnost, požrtvovanost, samoodricanje i odlučnost da se ide ka zajedničkom uspjehu, te da je postalo jasno da nema nacionalnog rješenja za globalne probleme.

“Naučili smo da nam je neophodna snažna globalna saradnja, a ne globalno nadmetanje, da izolacionizam nije rješenje i da ćemo pobijediti ne kada savladamo virus u svojoj zemlji, već kada to učinimo na svakom kraju planete”, istakao je Đukanović.