Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da rezultate nove crnogorske Vlade treba vrednovati prema djelima.

Crnogorski predsjednik je nakon radnog ručka sa ambasadorima država članica Evropske Unije (EU) kazao da će biti kooperativan u saradnji sa Vladom poštujući ustavne nadležnosti.

“Izbori su potvrdili visok nivo demokratske zrelosti koju je Crna Gora pokazala uprkos pojedinim očekivanjima o mogućem otporu tranziciji vlasti. Uz zadovoljstvo što Crna Gora danas ima Vladu i čiji će se rezultati vrednovati djelima, ponavljam, punu spremnost da budem kooperativan i djelujem u pravcu daljeg razvoja Crne Gore, odgovornog odnosa prema NATO partnerstvu i dostizanju standarda koji treba da nas dovedu do punopravnog članstva u EU”, kazao je Đukanović.

Njemački ambasador Robert Veber podsjetio je na značajnu podršku EU Crnoj Gori i regionu u suočavanju sa posljedicama COVID pandemije. On je kazao da je time potvrđena solidarnost i bliske veze EU i Crne Gore.

“Nove političke okolnosti u Crnoj Gori i kohabitaciono vršenje vlasti su prilika da se pošalje poruka novog stila u politici prema kojem se, uprkos razlikama, može naći zajednički imenitelj u najboljem interesu građana”, kazao je on.

Šefica delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa iskazala je zahvalnost za, kako je kazala, mirnu i demokratsku tranziciju vlasti u Crnoj Gori. Ona je ukazala na potrebu širokog političkog i društvenog konsenzusa i zajednički rad na ostvarenju evropskog cilja.

“Novost je u Crnoj Gori prihvatanje rezultata izbora od strane svih političkih aktera i učešće svih poslanika u radu Parlamenta. Dio zasluga za to pripada i Đukanoviću”, kazala je ona.