Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donijela Skupština na sjednici 29. decembra, među kojima je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Osim Zakona o izmjenama i dopunama zakona o slobodi vjeroispovijesti, na skupštinskoj sjednici 29. decembra usvojeni su i Zakon o izmjeni zakona o radu, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o državnim službenicima i Zakon o dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Usvojeni su i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore navedi se da se Đukanović prilikom donošenja odluke pozvao na član 94. stav 1. Ustava.

Đukanović u dokumentu upućenom predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću pita da li je prilikom početka sjednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima

On podsjeća da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje /prijavi/ ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

Đukanović je ukazao i na “otvoreno pravno pitanje” konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na, kako navodi, većinski donesenu negativnu odluku Državne izborne komisije, “kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na prijedlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.”