Prvi put u historiji Medžlis Islamske zajednice Doboj će imati svoje administrativno sjedište u Islamskom kulturnom centru koji je svečano otvoren u tom gradu.

Gradnja Islamskog kulturnog centra počela je 2015. godine. Svih prethodnih godina Medžlis Islamske zajednice Doboj bio je u iznajmljenim prostorijama, a od danas na raspoalganju ima moderno opremljen prostor.

“Danas nam je poseban dan, dan kad ćemo dati u vlasništvo Islamskoj zajednici novu zgradu u površini od 1.425 metara kvadratnih i u kojoj će biti smještena biblioteka, čitaonica, prostorije medžlisa, privrednog društva, edukacioni centar sa pet opremljenih učionica i sa tri stana u potkrovlju“, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj Bajro ef. Džafić.

Koc: Doboj je multikulturna sredina

Svesrdnu podršku u gradnji Islamskog kulturnog centra pružila je Vlada Republike Turske i ambasada Turske koja na ovim prostorima pomaže važne infrastrukturne projekte godinama unazad.

“Kada je 2015. godine postavljen kamen temeljac za ovu zgradu, mi smo to pratili cijelo vrijeme i davali podršku. Nama je važno da Islamski kulturni centar bude na usluzi svim građanima Doboja, obzirom da je Doboj multikulturalna i multinacionalna sredina. Cilj nam je bio da sa ovom podrškom u izgradnji Islamskog kulturnog centra pomognemo ovom narodu“, rekao je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Gradnju Islamskog kulturnog centra podržali su i Grad Doboj, Vlada Republike Srpske, Vlada FBiH, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS-a, te mnogobrojni vakifi.

Tokom ceremonije uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, udruženjima i ustanovama, a među njima su Vlada Republike Srpske, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Obren Petrović i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Jerenić: Sinergija institucija RS, FBiH i Turske

Gradonačelnik Doboja Boris Jerenić je istakao kako je Doboj multietnička sredina koja može biti primjer svim drugim u BiH te da Islamsku kulturni centar simbolizuje zajedništvo na ovim prostorima. Jerinić je rekao novinarima da objekat predstavlja dobru sinergiju institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Turske, te podsjetio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prošle godine donirao 100.000 KM za izgradnju objekta.

“Ono što je svakako vrijedno za reći jeste da smo uspjeli za vrlo kratak period od pet godina da završimo Islamski centar u Doboju, da ga predamo glavnom imamu i svakako pored ovog sadržaja, biblioteke i prostorija za rad Islamske zajednice, on će biti otvoren kako za Bošnjake tako i za sve građane“, rekao je Boris Jerenić.

On je istakao da je Doboj multietnična lokalna zajednica i da je ovaj objekat otvoren za sve građane koji žele da nauče i nešto drugačije.

“Grad Doboj je specifičan po jednoj stvari, da u jednoj ulici imamo četiri vjerske zajednice – pravoslavnu, katoličku, islamsku i jevrejske”, napomenuo je Jerinić.

O važnosti Islamskog kulturnog centra u Doboju govorili su i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković i muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.