Ispred Vatrogasnog doma u Doboju jutros je uz Gradski duvački orkestar na tradicionalnom prvomajskom uranku počelo obilježavanje Međunarodnog praznika rada.

Izvođenjem koračnica i drugih numera, orkestar je nastavio gotovo stogodišnju tradiciju, a kapelnik Goran Mitrović je naglasio kako ne odustaju od manifestacije koja se rijetko njeguje i u drugim državama.

“Počeli smo jutros u 5.00 sati ispred Vatrogasnog doma, nakon čega smo obišli sve dijelove grada”, rekao je novinarima Mitrović, po dolaska orkestra u Park narodnih heroja.

Prema njegovim riječima, okolnosti sa virusom korona spriječile su ovaj orkestar da ove godine obilježi svoj jubilej, 100 godina postojanja.

Aleksandar Bilić kaže da je u orkestru šest godina, i sa već dosta prijatnih uspomena i pozitivnom energijom koju će još dugo vremena dijeliti sa građanima.

Gradski duvački orkestar, kao orkestar za “svadbe i sahrane”, raspolaže raznolikim i širokim repertoarom, te uz marševe, domaće i strane koračnice nastupaju i sa svadbarskom i narodnom muzikom.

Orkestar broji 10 stalnih članova, od instrumenata zastupljene su četiri trube, dva tenora, jedan klarinet, veliki i mali bubanj i bas tuba.

U okviru orkestra radi besplatna muzička škola za polaznike trube i otvoreni su za nove članove.

Osnovan 1921. godine u okviru društva “Soko”, a pod vođstvom dirigenta Antonija Skutarija, orkestar je brzo osposobljen za nastupe, i od tada su mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra uticali i doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju.