Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) biti usvojeni zaključci koji će definirati stav RS o svi otvorenim pitanjima u BiH.

Preliminarnu verziju zaključaka, usvojenih na Glavnom oboru SNSD-a, danas je razmatrao Izvršni komitet te stranke. Zaključci će biti dostavljeni općinskim organizacijama i koalicionim partnerima kako bi bila dogovorena priprema materijala za posebnu sjednicu NSRS-a.

Dodik je rekao da će odgovor parlamenta RS biti u skladu s entitetskim Ustavom.

Nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, Dodik je rekao da je ta stranka otvorena za brzo formiranje vlasti na nivou BiH, ali da ostaje uz svoju dosadašnju politiku i kandidate za Vijeće ministara BiH.

Za jučerašnji sastanak lidera SDA-a i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, Dodik je rekao da s HDZ-om ostaju na ranije utvrđenim politikama, a da je SDA “razvalila” dogovor od 5. augusta.

On je kazao da do izbora novog Vijeća ministara neće biti deblokiran rad državnog parlamenta.

“Spremni smo sutra da potvrdimo novo Vijeće ministara i deblokiramo rad institucija te se usmjerimo na evropski put BiH, a nema NATO članstva BiH. Nijedan dokumenet koji liči na Akacioni plan za članstvo za NATO neće biti prihvaćen”, kategoričan je Dodik.

Ponovio je da je SNSD spreman sa podrži individualni plan saradnje s NATO-om, ali da to ne znači MAP, koji je neprihvatljiv i, kako kaže, nikada neće biti usvojen.

Dodik je rekao da nisu tačni navodi da se na Manjači kod Banje Luke izvodi vojna vježba u kojoj učestvuju i jednice NATO-a, već da su to aktivnosti Oružanih snaga BiH.

Predsjednik SNSD-a tvrdi da i Matthewu Palmer, specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan, zna da u BiH nema saglasnosti za kretanje ka članstvu u NATO savezu.