Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će se u Republici Srpskoj morati preduzeti određene mjere kako bi bio prekinut rast broja zaraženih koronavirusom.

“Nemamo pravo da ignorišemo ovakvu situaciju i nedisciplinu u društvu koja je evidentna, kao i činjenicu da nema želje lokalnih vlasti da donesu bilo kakve mjere”, rekao je Dodik uoči sastanka zvaničnika sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

On je istakao da lokalne vlasti ne donose mjere, a liječenje oboljelih ide na teret republičkih organa i fondova koji su iscrpeljni i ugroženi.

“Najvažnije jeste da zaustavimo dalje širenje epidemije. Na sastanku ćemo sagledati i mjere koje smo uvodili prošle godine i možda ćemo ih ponovo vratiti”, dodao je Dodik.

Šesnaest osoba u Republici Srpskoj preminulo je tokom protekla 24 časa od posljedica koronavirusa, dok je zaraženo još 376 od 1.237 testiranih, podaci su Inistituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Banjaluci će biti održan sastanak premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem, direktorom fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem i direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vladom Đajićem.