Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ministru inostranih poslova u Vijeću ministara BiH Biseri Turković u kojem je zatražio da hitno dostavi informaciju na osnovu čije odluke i instrukcije se BiH pridružila Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 o izmjenama Odluke Savjeta EU ZSBP 2019/797.

Ova dopuna odluke odnosi se na osobe i subjekte ili tijela koji su odgovorni za sajber napade ili pokušaje sajber napada, a riječ je o dva kineska i četiri ruska državljana koji su nosioci doplomatskih poslova, kao i Glavnom centru za posebne tehnologije pri Oružanim snagama Ruske Federacije.

“Zahtjevam, takođe, da hitno pokrenete zakonom predviđene postupke kako bi se sankconisali oni, koji su na najgrublji način prekršili Ustav BiH i procedure odlučivanja u ovom slučaju. S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, ovo pridruživanje se smatra nelegalnim i kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obaveza i posljedica po BiH”, naglasio je Dodik.

Dodik zahtijeva od Turkovićeve i da o ovome obavijesti nadležne u Savjetu EU kako bi se i formalno pridruživanje BiH pomenutoj Odluci stavilo van snage.

On je uputio pismo i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju Fonteljesu u kojem ga je obavijestio da se BiH bez saglasnosti Predsjedništva BiH pridružila Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 o izmjenama Odluke Savjeta EU ZSBP 2019/797.

“U skladu sa Ustavom BiH, Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje spoljne politike. Jedino Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima može da razmatra pitanja koja se tiču zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU i donosi odluke o eventualnom pridruživivanju Odlukama Savjeta EU, što je ranije bio i slučaj.

S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, obavještavam Vas da ovo pridruživanje smatrate nelegalnim i da kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obaveza i posljedica po BiH”, naveo je Dodik u pismu Fonteljesu.

On je naglasio da je od Turkovićeve zatražio da hitno pokrene zakonom predviđene procedure kako bi se sankionisali odgovorni za kršenje Ustava BiH i procedura odlučivanja u ovom slučaju, te da i o svemu obavijesti i Fonteljesa kako bi se i formalno pridruživanje BiH navedenoj Odluci stavilo van snage.

Dodik je o svemu ovome pismom informisao i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Savjet EU je 30. maja donio dopunu Odluke – Zaključak o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici /ZSBP/ 2020/1127 o izmjeni Odluke /ZSBP/ 2019/797 o mjerama ograničavanja protiv sajber napada koji predstavljaju prijetnju Uniji ili njenim državama članicama Savjeta EU, uzimajući u obzir Ugovor o EU.