Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka sa vladajućom koalicijom, da Republika Srpska ne želi rat i pozvao predstavnike Federacije BiH i druga dva naroda na razgovore.

On je najavio da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u Federaciji BiH da se razgovara o budućnosti BiH.

Dodik je rekao da je cilj tog razgovora pronalazak uravnoteženog rješenja kojim bi bili zadovoljni svi – i entiteti i konstitutivni narodi.

On je istakao da riječi Bakira Izetbegovića koje pozivaju na rat, nisu dobrodošle.

“To je naš odgovor ovima iz FBiH koji stalno pozivaju na rat. Prije nekoliko sati nas je Izetbegović sve zajedno nazvao pogrdnim imenom. Ako žele da spriječe situaciju koja ide ka raspadu, ona treba da izbjegava takvu vrstu jezika. Mi nećemo ratovati, ne pripremamo se ni za kakav rat. Ono što Bakir, Komšič i Džaferović pričaju jeste retorika gubitnika”, kazao je Dodik.

On je naglasio da RS ne želi ratovati, jedina opcija je mir.

“Dajte da razgovaramo o Dejtonu, Ustavu, i to bez stranaca, i da taj dogovor poštujemo. Ne želimo nikakvo pozivanje na nasilje ili nametanje nekih problema”, rekao je Dodik.

Sastanku su prisustvali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, Demosa Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić i Narodne partije Srpske Darko Banjac, kao i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Republike Srpske Radovan Višković, te predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.