Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Vijeće sigurnosti UN nije izabralo visokog predstavnika jer “kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika”.

Dodik je naglasio da se stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom.

Upitan da prokomentariše obraćanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti, Dodik je rekao da je “njenim antiustavnim ponašanjem pred Vijećem sigurnosti Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena”.

“Bisera Turković ni juče pred Vijećem sigurnosti UN nije bila ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila urme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote”, konstatovao je Dodik.